Според учените, най-лесно може да се напиете от херес (Шери – ликьорно, подсилено с алкохол вино, което се дестилира около град Херес де ла Фронтера, Испания), а също и от портвайн. Тези две напитки се усвояват бързо и имат сравнително високо съдържание на алкохол – около 20%.
Силно опиянение може да предизвика уискито и другите силни напитки. Но заради високия си градус те се абсорбират бавно в кръвоносната система.
Пенливите вина също водят до бързо опиянение – газирането засилва усвояването. Ето защо още в първите минути може да почувствате действието на алкохола.
Много хора редуват алкохола с вода, тъй като, според тях, това ще запази ума им трезв и ще избегнат махмурлука. Това не бива да се прави, ако става въпрос за 40-градусови напитки. Подобна практика понижава два пъти процента на поетия етанол, което води до по-бързо опиянение.
По същата причина не трябва да се смесват слаб със силен алкохол.
За да се чувствате по-малко зле на следващия ден, се препоръчва да пиете водка.
Разбира се, единственият начин да не се напиете е да не пиете изобщо.