/ iStock/Getty Images
Историята за уникално приятелство между рибар и щъркел ознаменува своята 11-та годишнина тази година.

През последните 11 години 69-годишният Адем Йълмаз се среща с бял щъркел в село Ескикараагач в северозападната турска провинция Бурса, окръг Каракабей, разказва „Хюриет“.

Приятелството между Йълмаз и щъркела започва, когато птицата каца на рибарската лодка на Йълмаз в езерото Улуабат и е хранена от него. От този ден белият щъркел се настанява редовно на лодката всяка сутрин през половингодишния си престой в Турция.

Последното посещение на щъркела на име Ярен, който се настанява на лодката на Йълмаз при всяка своя миграция, беше посрещнато с радост от жителите на Ескикараагач, известно на местно ниво като "селото на щъркелите", което през 2011 г. се присъедини към Европейската мрежа на щъркеловите селища.

Пристигнал навреме, измореният Ярен кацна на лодката на рибаря рано сутринта на 7 март, както и през предишните години, и изяде първата си риба. Тези моменти бяха заснети от Алпер Тюдеш, известен фотограф на природни обекти.

"Най-накрая Ярен се събра с чичо Адем през 11-ата си година. Той стигна до селото вчера, в края на миграционния си път, на който бе тръгнал преди дни", каза Тюдеш, като отбеляза, че щъркелът е заел мястото си в лодката на Йълмаз за нула време.
 
"Сега те ще ловят риба заедно цяло лято. Честита 11-годишнина от събирането им", отбеляза той.

Фотографът каза още, че е включил 10-те най-красиви снимки от историята на Ярен и Йълмаз в колекция.

"Около 10 процента от приходите ще бъдат дарени на сдружението, основано от жените от село Ескикараагач, а останалата част ще си поделим с чичо Адем", добави той.

Междувременно уебсайтът, на който може да се проследи пътуването на Ярен и да се видят снимките, се срина за кратко поради прекомерен интерес.

 
БГНЕС