Уличното изкуство е навсякъде около Pier 2 Outdoor Art Center в южния тайвански град Гаосюн, предава Voice of America (VOA). Районът привлича 4 милиона посетители годишно, които се разхождат близо до водата, пазаруват и се наслаждават на изкуството.

Сред произведенията на изкуството е „Работата на Гуанг Гонг“ от Чианг Най-Вен. Една двойка е дошла от Северен Тайван, за да види каменния воин, изправен срещу червено чудовище.

Тайван е изправен пред заплаха от Китай, който претендира за суверенитет над този самоуправляващ се остров от десетилетия. Друга статуя изобразява Guang-Gong, или лорд Guang, легендарен китайски генерал от трети век, прославен в цяла Азия като борец за справедливост. Обикновено той се изобразява размахващ копие. 

Южнокорейските туристи виждат фигурите по различен начин. Според една от посетителките каменният воин е нещо като ангел закрилник. Друг турист казва, че му изглежда толкова тъжен.

Местна жителка казва, че баща й е от Китай. Тя казва, че харесва Китай, но не и тази статуите. "Те ме карат да се чувствам негативно, ядосано", споделя жената.

Представител на Бюрото по културни въпроси на Гаосюн Янминг Ву казва за Voice of America (VOA), че насърчава хората да споделят мнението си за изкуството и това всъщност е една от причините да го има уличното изкуство.

Ву казва, че скулптурите са част от правителството на Гаосюн, което вдъхновява красотата, образованието и свободното изразяване. 
Voice of America