/ БТА
Учени откриха 1400-годишна морска трева в Балтийско море, съобщи ДПА, позовавайки се на екипа от Центъра за изследване на океана "Хелмхолц" в Кил, Северна Германия. 

Морската трева се развива чрез издънки под повърхността на дъното. Отделните издънки имат много малко генетични разлики. Учените от Германия, Великобритания и САЩ са използвали това качество на тревата, за да създадат нов тип генетичен часовник, с който да определят точната възраст на растението. Решаващият фактор са мутациите в генетичния код по време на репродукцията.

Учени от университета в Калифорния са представили референтни стойности за генетичния часовник от клонинг на морската трева, съхраняван в резервоари за култури в продължение на 17 години. Изследването е публикувано в сп. "Нейчър еколъджи енд еволюшън". 

По-рано и други учени са откривали клонинги, които според тях са на няколко хиляди години.
През 2022 г. екип, ръководен от Елизабет Синклер от университета в Западна Австралия е съобщил, че килимът от морска трева от вида Posidonia australis на 180 км от западното австралийско крайбрежие е поне на 4500 години. 

През 2018 г. учени от Северна Америка са регистрирали 47 000 трепетлики с идентичен генетичен материал, свързани една с друга посредством корените си. 

Клъстър от дървета, наречен от откривателите си Пандо, вероятно съществува от хиляди години, се казва в публикация на Пол Роджърс и неговия екип от щатския университет в Юта от 2018 г. в Плос уан.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Розалия Благоева/БТА