Трима български алпинисти с поредно постижение в САЩ
Трима български алпинисти с поредно постижение в САЩ / netinfo
Николай Петков, Михаил Михайлов и Дойчин Боянов изкатериха един от най-атрактивните „Биг уол” турове в света – Носа (The Nose) по стената Ел Капитен в национален парк Йосемити, Калифорния.

Четири дни трябваха на тримата алпинисти, за да изкачат дългата 1068 м. отвесна монолитна гранитна скала. „Изкачването беше в биг уол стил – включваше теглене на много вода, храна, дрехи и бивачни съоръжения”, разказа за dariknews.bg Михаил Михайлов, който е най-младият алпинист, изкатерил през 1998 г. знаменитата стена на Транго Тауър (6237 м.) в Пакистан. По време на дългия път нагоре алпинистите са били застигнати от снежна буря, която не им е позволила да направят българско рекордно изкачване за три дни.

Стената, която е поредното постижение за българите, представлява чист гранитен отвес с височина 1068 м и дължина на целия масив около три километра. Маршрутът „The Nose” се намира в най-високата и изпъкнала част на масива. За първи път е изкатерен през 1957 г. от американските катерачи Хардинг, Меъри и Уитмор след 45 дни непрекъснато катерене и употребата на над 750 клина и 125 роoлпъга. Николай Петков, Михаил Михайлов и Дойчин Боянов заминаха за Йосемити с основна цел изкачване на тур „The Nose” по стената Ел Капитен.

Трима български алпинисти с поредно постижение в САЩ
netinfo
Николай е изкачил стотици маршрути в целия свят, много от които са „биг уол” и е единственият българин с шест изкачени континентални първенци, включително две изкачвания на Еверест.

За Дойчин, който направи безкислородно изкачване на Еверест през 2004 г., това е първо постижение в стил „биг уол”. Мишо има в актива си, освен безименната стена на Транго Тауър и десетки изкачвания на скални маршрути в Алпите и България от най-висока категория на трудност.

С цел да популяризират изкачването на големи стени сред младите катерачи у нас, екипът ще направи филм за експедицията, чиято премиера трябва да се състои по време на седмото издание на Фестивала на планинарския филм в Банско от 29 ноември до 2 декември т.г.