Традицията повелява: В Сантяго посрещат Нова година с жълто бельо
Традицията повелява: В Сантяго посрещат Нова година с жълто бельо / Guliver/Getty Images

В дните преди Нова година в чилийската столица Сантяго всички искат да си купят жълто бельо. Традицията е то да бъде носено, за да има просперитет и любов през следващата година, докато другаде в Латинска Америка се готвят да посрещнат Нова година с консумация на грозде и леща, предаде Франс прес.

"Жълтото бельо е свързано с любовта, късмета, парите, за да може Новата година да е добра за всички - заяви Гладис Леал, продавачка на щанд за бельо в чилийската столица. - Предлагаме жълти боксерки за мъжете и жълти слипове за жените."

Интересните ритуали, с които Латинска Америка посреща Нова година

"Традицията повелява да бъдат подарени жълти гащи, за да носят късмет през следващата година - поясни колежката й Джесика Силва. - Подаряват се на ергени и са свързани със златните лъчи на изобилието и просперитета." Някои дори носят жълтото бельо наопаки, за да може за тях следващата година да е изпълнена със страсти.

Най-странните коледни традиции по света

"Традицията всъщност е свързана най-вече с жълтия цвят", отбеляза чилийският писател и автор на книгата "Тайната история на Коледа и Нова година" Ектор Велис-Меса. Той припомни, че жълтото, за което обикновено се смята, че носи нещастие, в случая се отъждествява със Слънцето като символ на вечността.

Традицията да се носи жълто бельо се наблюдава не само в Чили, но и в Мексико, Перу и Еквадор, макар и с някои нюанси - бельото трябва да е червено, ако се търси любов, а не богатство.

В Уругвай, Аржентина и Бразилия трябва да се носи розово бельо, за да се посрещне 2017 г. Във Венецуела пък трябва да се носят единствено нови дрехи.

Нова година в Европа

Сред най-разпространените обичаи в Латинска Америка е Нова година да се посрещне с консумация на леща и на 12 зърна грозде - по едно за всеки месец от следващата година. В редица страни в региона се препоръчва да се обиколи с куфар в ръка квартала - залог за много пътувания през следващата година. В Уругвай се хвърлят кофи вода на улицата, за да се изчисти пътят за Новата година. На улицата се изхвърлят и календари за изминалата година.

Какво да правим с ненужните подаръци?

Много бразилци се обличат в бяло, за да поднесат дарове на богинята на морето Йемая. На плажовете в Рио де Жанейро хиляди хвърлят в морето рози и гладиоли в търсене на мир, любов и пари. За да имат късмет през следващата година, колумбийците поставят картофи под леглата си. В Перу и Еквадор се изгарят кукли, изобразяващи най-мразените от населението личности. Както уточнява Ектор Велис-Меса, голяма част от тези ритуали са донесени от конквистадори от Испания и Португалия.

Източник: БТА