Алжирските бербери посрещат новата 2965 година
Алжирските бербери посрещат новата 2965 година / Thinkstock/Getty Images

Алжирските бербери посрещат своята Нова година - Йеннаер, и според техния календар днес ще настъпи 2965 година, предава агенция ТАСС.

В навечерието на празника търговците се надпреварваха в украсата на витрините си, на които изобилстваха сладкиши и сухи плодове. На празничната трапеза днес ще бъде сервиран традиционният за Северна Африка кус-кус с месо от кокошка или петел, а също така орехи, сухи плодове и сладки изкушения.

В Алжир берберската нова година не е официален празник, въпреки че берберската общност отдавна настоява 12 януари да бъде обявен за неработен ден. При все това в редица алжирски провинции, като Буира, Оран, Константин и др. ще бъдат проведени масови мероприятия.

Берберският календар е слънчев и включва 365 дни, 52 седмици и 12 месеца. Традицията по честването на Нова година според това летоброене ни връща към 950 година пр.Хр, когато берберският владетел Шешнок Първи става фараон на Египет от XXII династия.

Берберите са коренно население от Северна Африка и живеят в Алжир, Либия, Мавритания, Мали, Мароко, Нигер и Тунис. В наши дни те наброяват 20 милиона души и по-голямата част от тях живеят на териториите на Алжир и Мароко, припомня агенцията.

Източник: БТА