/ iStock/Getty Images
Системата за плащане „Mastercard“ състави рейтинг на страните, които са най-подходящи за бизнеса на жени предприемачи – „Mastercard Index of Women Entrepreneurs“. Най-обещаващи са Израел, САЩ, Швейцария, Нова Зеландия, Полша, Великобритания, Канада, Швеция, Австралия и Испания, съобщава порталът „Лента.ру“.

Саудитска Арабия, Тунис, Иран, Египет, Алжир и Бангладеш са сред най-неблагоприятните страни за жените предприемачи.

Съставителите на индекса на „Mastercard“ на жените предприемачи заявиха, че по време на пандемията жените страдат най-много. Експертите изчисляват, че по-голямата част от жените, заети в бизнеса, 42% са преминали към онлайн формата, докато други 37% са започнали да се развиват в области, които отговарят на новите икономически реалности.

По-рано през ноември експертите по набиране на персонал в „Heidrick & Struggles“ обясниха защо жените са по-застрашени да загубят работата си по време на пандемията. Те са тези, които най-често работят в области, които са най-силно засегнати от блокадите. Освен това жените са по-склонни да напуснат работата си, за да се грижат за децата поради затварянето на училищата.
БГНЕС