Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Танцуващ папагал от вида какаду, превърнал се в интернет сензация с уменията си, е доказателство, че спонтанните и разнообразни танцови движения не са присъщи единствено за хората, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".
 
Папагалът Сноубол се прочу в Ютюб преди десетилетие, когато в сайта за видеосподеляне беше качен клип, показващ как пернатото танцува под звуците на хита "Everybody" на "Тейк дет".

Какъв домашен любимец ти подхожда според зодията? (ВИДЕО)
 

Освен в интернет, птицата вече е и "звезда" в научно изследване, което показва, че демонстрираните от нея танцови умения не са присъщи единствено за човека.
 
"Настоящото проучване за първи път показва представител на друг вид да танцува на човешка музика - спонтанно, без обучение, на базата единствено на собственото си развитие и на социалните си взаимодействия с хората", казва Анируд Пател - един от съавторите му и професор по психология в университета "Тъфтс" и Харвардския университет.

Рядък вид „дебели и едри“ папагалчета се излюпиха в Нова Зеландия (СНИМКИ)

"Спонтанните движения на фона на музика присъстват във всяка човешка култура и са основата на танца. Подобни движения се наблюдават при папагали, вероятно защото те, подобно на хората и за разлика от маймуните, са способни на гласово учене създания, чиито мозъци съдържат солидни слухово-двигателни връзки", обясняват изследователите.
 
Сноубол е обект и на предишно проучване, осъществено от Пател. Демонстрираните по-рано "танци" на папагала обаче се свеждат до движения на главата и вдигане на крачето - жестове, свързвани основно с любовни ритуали. С течение на времето стопанката на Сноубол от Дънкан, Южна Каролина, забелязва, че питомецът й става все по-креативен.

Неблагодарност: Папагал руга дошли да го спасят пожарникари
За целите на изследването специалистите пускат на папагала хитовете "Another One Bites the Dust" на "Куин" и "Girls Just Want to Have Fun" на Синди Лопър - по три пъти в продължение на 23 минути, и заснемат резултата.
 
Наблюдавайки записа, учените успяват да преброят 14 различни движения, сред които впечатляващо "куфеене" с глава, достойно за метъл концерт, и две комбинирани движения - свидетелство за креативност. "Става въпрос за сложни движения, повечето от които не са част от обичайното поведение на папагалите. Съжалявам, че не знам да танцувам като Сноубол", казва Анируд Пател, цитиран от Франс прес.

И още:

И папагалите се изчервяват в ситуации на силни емоции

Намериха изчезналия папагал, който се мисли за човек

Сив папагал е най-големият фен на футболистите от Северна Ирландия (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА