/ Thinkstock/Getty Images
Най-известната птица в Нова Зеландия - изчезналият Сироко от застрашения вид папагали какапо, прочул се по света с опита си да се чифтоса с телевизионен водещ, се появи отново, предаде ДПА.

От известно време учените, натоварени с грижите за перната звезда, бяха в неведение за местонахождението й, припомня агенцията.

Миналата година, около 20-ия му рожден ден през март, Сироко все още беше в неизвестност. Сега от новозеландското Министерство по опазване на околната среда съобщават, че след провала на няколко "издирвателни акции", папагалът е намерен и е снабден с нов предавател.
 

Сироко обитава южния новозеландски остров Кодфиш и е сред останалите едва около 150 екземпляра от вида си. Папагалът е отгледан от хора, след като на 3-седмична възраст получава респираторна инфекция. Това е причината Сироко да се "изживява" като човек, вместо като закръглен папагал.

Животните, които изчезнаха през XX век (ВИДЕО)

Чудатият пернат не проявява интерес към себеподобни, но е склонен да демонстрира любовните си ритуали пред човешки същества. Преди години зоологът и телевизионен водещ Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай посещават обителта на Сироко - остров Кодфиш, за да снимат епизод от документална поредица, посветена на застрашени видове.

По време на снимките папагалът "скача" на главата на Каруардин и прави опит да се чифтоса с него. Видеото е гледано над 7 милиона пъти в YouTube.

Изчезна най-известната птица, която се мисли за човек (ВИДЕО)
БТА