/ iStock/Getty Images
Всяка работа дава по-добри резултати, ако човешкият мозък е енергичен и издръжлив. Няколко прости техники могат да помогнат да си гарантирате това. Те трябва да се превърнат в добри навици.

enlightenedТренирайте вниманието си

Първата стъпка към това е медитацията. Целта е да се съсредоточите върху усещанията си и да „проветрите главата си” от излишна информация. Прекарването на 10-15 минути дневно в тишина може да подобри паметта, бдителността и други когнитивни функции.

Е, докато сте в режим на трудова дейност, поставяйте дребни интересни задачи на мозъка си - запомнете с какво е облечен вашият събеседник, какви белези има по лицето си, какъв цвят са очите му. Курсът на Wikium „Умът на Шерлок“ ще бъде много полезен в това отношение: след него ще станете невероятно наблюдателни.

enlightenedЧетете всеки ден

Книгата е мощен и много достъпен инструмент за трениране на мозъчната дейност. Учените са доказали, че само 6 минути четене на книга на ден могат значително да намалят нивата на стрес при всеки.

enlightenedВодете си дневник

Обобщавайки всеки ден и записвайки за себе си ключови събития и ежедневни усещания – това е не по-малко отлично обучение за мозъка. Блогът е чудесна електронна алтернатива на хартиен дневник. Подобна практика помага да запазите по-добре това, което се случва в паметта ви, да анализирате своето и поведението на другите хора и правилно да прередите приоритетите си.

enlightenedДвижете се

Физическата активност е пряко свързана с мозъка, така че ако искате да „напомпате“ когнитивната сфера, отделяйте поне половин час дневно за спорт или фитнес. Движението помага на кислорода да попадне в тялото и мозъкът ви да работи по-добре. Дори най-простите дейности като упражнения на терасата или ходене пеш подобряват зрителната памет и настроението.

enlightenedСпете по-често

Всички знаят, че добрата почивка е важна за мозъка и сънят трябва да продължи поне 8 часа. Но ако по обективни причини това не е възможно, разделете времето за сън на части - по примера на Щирлиц. В идеалния случай трябва да подремнете през деня за поне 20 минути и съзнанието ви веднага ще се проясни и ще почувствате прилив на сили.
БГНЕС