/ Thinkstock/Getty Images
Богатият на фибри хранителен режим намалява риска от рак на гърдата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Редовната консумация на храни с голямо съдържание на фибри намалява риска от болестта с 8 процента, показва анализът на резултатите от няколко предишни проучвания. Заключенията са в сила за жени в предменопауза и постменопауза.

диета храна
/ iStock/Getty Images

"Получените резултати подкрепят препоръките на Американското онкологично дружество, които изтъкват значението на богатия на фибри хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни", заяви ръководителката на изследването Мериам Фарвид от Колежа по обществено здравеопазване "Т.Х.Чан" към Харвардския университет.

Учените анализирали резултатите от 20 проучвания, фокусирали вниманието върху консумацията на фибри и риска от рак на гърдата.

Оказало се, че по-голямата консумация на фибри е свързана с 18 процента по-малък риск от рак на гърдата за жените в предменопауза и с 9 процента по-малък риск за жените в постменопауза. Било констатирано също, че консумацията на разтворими фибри е свързана с 10-процентно намаляване на риска от рак на гърдата, докато неразтворимите фибри намаляват риска със 7 процента.

диета
ThinkStock/Getty Images

enlightenedРазтворими фибри се съдържат в овесените трици, ечемика, ядките, бобовите култури, лещата, граха, някои плодове и зеленчуци.

enlightenedНеразтворими във вода фибри се съдържат в плодове и кореноплодни зеленчуци.

"Резултатите все пак не показват, че диетичните фибри директно намаляват риска от рак на гърдата", отбелязват учените.

диета
Thinkstockphotos

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА