Стара Загора получи двойка брадати лешояди от Австрия
Стара Загора получи двойка брадати лешояди от Австрия / netinfo

В единствения в страната Спасителен център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора бе получена двойка брадати лешояди, излюпени и отгледани в специализиран размножителен център в Австрия /EGS - Eulen und Greifvogel Schutz - Austria/ http://www.egsoesterreich.org/index1.html. Центърът е част от международната програма за възстановяване на брадатия лешояд в Алпите, съобщиха от "Зелени Балкани".

Новите обитатели на Центъра в Стара Загора са на двегодишна възраст и се чувстват добре в новия си дом, като търсят сенчестите места в него. Клетката на лешоядите е с размери 10/11/4,5 м. и беше построена специално, за да осигури необходимите условия за отглеждането на този застрашен в природата вид.

Пристигането на лешоядите в Стара Загора е резултат от дългогодишните усилия на природозащитниците от "Зелени Балкани", припомня БТА. Едва миналата година комисия от водещи специалисти по размножаване и реинтродукция на брадатия лешояд взе решение да предостави една двойка от птиците, излюпени в Австрия, за нуждите на Спасителния център на "Зелени Балкани".

Проектът е част от Плана за възстановяване на лешоядите на Балканския полуостров и е плод на усилията на доброволци и природозащитници от много държави.