Спилбърг снима възстановяването на Световния търговски център
Спилбърг снима възстановяването на Световния търговски център / снимки: БГНЕС

Носителят на Оскар режисьорът Стивън Спилбърг ще заснеме телевизионен документален филм за възстановяването на Световния търговски център в Ню Йорк. Двете кули-близнаци на центъра бяха разрушен при нападенията от 11 септември 2001 г.

Каналът "Сайънс" съобщи, че Спилбърг ще бъде изпълнителен продуцент на 6-серийната документална поредица "Възстановяване на Кота Нула", която се очаква да бъде излъчена през 2011 г.. Серията е хроника не само на проектирането и изграждането на новия 541-метров небостъргач, но почит към загиналите при самолетното нападение отпреди осем години. Творбата ще изследва и ефекта на връщането към нормален живот на нюйоркчани, съобщават от кабелния канал.

В изявление на кмета на „Голямата ябълка" Майкъл Блумбърг се посочва, че усилието за възстановяване на мястото, където се намираха кулите-близнаци е "завладяваща история на спомен и възраждане". Поредицата ще използва 3D-технология, компютърно моделиране, специални камери и други високотехнологични методи за оживяване на историята, пише БГНЕС.

Блестящият стъклен небостъргач, известен по-рано като "Кула на свободата", но преименуван на Търговски център "Един свят" миналата година, ще бъде най-високата сграда в САЩ. Тя ще включва също така Мемориал и музей на 11 септември. Работата по кулата започнаха официално в края на 2006 г. и се очаква да бъдат завършени през 2013 г.