Швейцарски професор ще опита да разбули мистерията на пространството и времето
Швейцарски професор ще опита да разбули мистерията на пространството и времето / netinfo

Швейцарската професорка Фелицитас Паус ще изнесе в Аулата на Софийския университет лекция на тема: “Големият адронен ускорител на насрещни снопове (LHC) в CERN: “Начало на нова ера в разбулването на мистерията на материята, пространството и времето”.

Лекцията ще се състои днес от 16.00 часа. Професор Матей Матеев от СУ "Климент Охридски" заяви специално за БГНЕС, че много хора мислят, че има три измерения на пространството, но много други вярват, че има и допълнителни измерения - четвърто, пето. Едно от нещата, които се очаква да бъдат открити това е измеренията на пространството, каза проф. Матеев.

Вторият въпрос, по който гостенката - учен ще говори, ще е свързан с произхода на масата, защо частиците имат маса? Това е въпрос, на който досега никой не е отговорил, а има шанс да бъде отговорено и на този въпрос, ако се открие така наречената частица на Х или частицата Бог, която се разпространява навсякъде и снабдява всички останали частици с маса. Очаква се да бъдат открити редица нови частици, които са необходими да се разкрие така наречената тъмна материя. През последните две години беше показано, че материята, която виждаме на вселената е само 5%, а 95% са неизвестен тип и тя е тъмна материя, защото тя не се вижда. Това което се надяват учените да открият частиците, които съставляват тъмната материя, каза проф. Матей Матеев.

Фелицитас Паус е професор в Политехниката в Цюрих и идва в България за първи път. Тя работи в един от най-големите и богати университети в Европа. Тя повече от 20 години си сътрудничи с български учени - инженери, техници в експериментите, които работи. CERN е най-големият изследователски център за елементарни частици в света. Той е създаден през 1954 година с мисията да възроди в следвоенна Западна Европа фундаменталните изследвания в областта на физиката на високите енергии.