/ ThinkStock/Getty Images
Хората са най-щастливи на 70 години, защото с възрастта започват да пренебрегват гнева и стават по-позитивни, съобщи в. "Дейли мейл". С годините хората обръщат повече внимание, когато някой е щастлив. Така светът става по-приятно място, отколкото може да е в действителност.

Най-малко щастливи са хората на средна възраст. При тях нивата на стрес и гняв са най-високи.

Четири лесни стъпки за повече щастие всеки ден

Учените от Харвардското медицинско училище са изследвали как хората забелязват промените в социалните сигнали и как се засилват или намаляват емоциите с възрастта. Те са работили с 10 000 души на възраст от 10 до 85 години и са анализирали как участниците възприемат гнева, страха и щастието, като са им показвали снимки.

възрастта възприемаме гнева и страха все по-малко, а щастието - на същото ниво. Така с времето хората виждат всичко по-позитивно" - каза проф. Лора Джърмин от екипа.

Тайната на щастието за всяка зодия (ВИДЕО)

Резултатите
от изследването, което е най-мащабното по рода си, разграничиха няколко фази в живота. През детството способността за възприемане на емоциите нараства. Реакцията към гнева е най-силна през пубертета. Пикът за възприемане на трите емоции е около 30-годишна възраст. След това способността да разграничаваме фините промени между страх и гняв намалява.

"Известно е, че с възрастта способността за декодиране на емоционални сигнали най-общо намалява. Но ние наблюдавахме много малък спад в способността за улавяне на нюансите на щастието" - каза проф. Джърмин.

стара дама усмивка бръчки
ThinkStock/Getty Images

Защо това е така, не е ясно. Възможно е да се дължи на намаляване на когнитивните умения, дори на влошаващо се зрение.

Ето къде се крие щастието, не е в парите

Тези две обяснения обаче не изглеждат правдоподобни за възприемането на щастието, което нараства с годините. Резултатите от изследването най-общо показват, че хората възприемат социалните ситуации по-позитивно с годините, защото по-добре игнорират гневните индивиди.

Вижте още за щастието и как да го открием:

За да сте щастливи, правете повече секс от съседите

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Безплатните неща, които ни правят най-щастливи

Най-голямото щастие за всяка зодия

Какво ни кара да сме „на седмото небе“ от щастие?

Ето къде се крие щастието, не е в парите

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА