Разкриха кои мъже са най-щедри
Разкриха кои мъже са най-щедри / ThinkStock/Getty Images

Мъжете с високи нива на тестостерон в организма са по-щедри, но те са по-ларж, само за да изпъкнат пред останалите, установи проучване на ирландски учени, цитирано от в. "Дейли мейл".

Екипът на Жан Клод Дрехер от Юнивърсити колидж в Дъблин провел тестове с 40 млади мъже. На половината от тях били инжектирани високи дози тестостерон, на останалите - плацебо.

Ниските нива на тестостерон са пагубни и за жените

Значителните нива на мъжкия хормон увеличава щедростта на участниците в експериментална игра, при която трябвало да бъдат разпределени 12 евро.

Младите хора с висок тестостерон реагирали по-яростно и при несправедливото разделяне на наличните ресурси. Те били склонни да наказват останалите играчи при подобни прегрешения.

Кога мъжете губят тестостерон

Учените установили, че освен агресия, мъжкият хормон може да предразполага и към социално поведение. В подкрепа на тази теза те изтъкват и опити с примати.

Мъжки екземпляри с висок тестостерон били по-склонни да споделят храна и женски с останалите самци, които били склонни да им съдействат. А това помага на алфа мъжкарите да поддържат йерархията в групата, отбелязва БТА.

Още за мъжете и тестостерона:

Ето защо мачовците не говорят след секс

Мъжката сексуалност през годините

Тестостеронът увеличава благоразумието и феърплея