бременна жена дете
бременна жена дете / ThinkStock/Getty Images
Момичетата, чиито майки са пушели по време на бременността си, могат да имат проблеми с плодовитостта, сочат резултатите от изследване, цитирано от в. "Мирър".

Авторите му констатирали, че момичетата, чиито майки не отказали цигарите, докато били бременни, демонстрират признаци на увеличено излагане на ефекта от тестостерона. Това може да повлияе върху хормоналните и репродуктивните им функции.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейската асоциация по детска ендокринология във Виена. Те навеждат на мисълта, че цигарите са ендокринен смутител.

Специалисти установиха кой е най-смъртоносният вид пушене

Учените уверяват, че в случая цигарите могат да внесат мъжки физиологични особености у момичетата в утробата. Дъщерите на жени, които са пушили по време на бременността си, могат да имат хормонални и репродуктивни здравни проблеми в дългосрочен план.

В рамките на изследването екипът на д-р Дениз Йозалп Кизилай от болница в Измир, Турция, измерил аногениталната дистанция - разстоянието от средата на ануса до гениталиите, което е регулирано от нивата на тестостерона по време на бременността. Изследването обхванало 56 новородени момичета и 64 новородени момчета от майки, които пушели по време на бременността си. Оказало се, че аногениталната дистанция е значително по-голяма у момичетата и е свързана с изпушеното от майките количество тютюн. Никакъв ефект не бил открит върху аногениталната дистанция у момчетата.

Първият смъртен случай заради пушене на електронна цигара в Щатите

Смята се, че пушенето по време на бременността уврежда здравето и на майката, и на бебето. Учените отбелязаха, че момичетата, изложени на по-високи нива на мъжкия хормон тестостерон в утробата, са с увеличен риск от анормално развитие и продължителни негативни последствия върху плодовитостта и метаболизма им.
БТА