/ ThinkStock/Getty Images
Пушенето на цигари без филтър убива по-често от употребата на цигари с филтър, съобщи сайтът MedicalXpress. До този извод стигнаха учени от Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън. Но наличието на филтър не прави тютюнопушенето безопасно. Пушенето на цигари с филтър доста често предизвиква белодробен рак.

iStock/Getty Images

Специалистите изследвали данни за 14 000 души на възраст между 55 и 74 години.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Бил взет под внимание броят на изпушените ежедневно цигари. Учените следили показателя пакети цигари/години, който показва изпушените ежедневно пакети цигари в разстояние на определен брой години. Например 30 пакета цигари/години означава, че човек е пушил пакет цигари дневно в разстояние на 30 години или два пакета цигари дневно в разстояние на 15 години.

Отказването на цигарите подобрява настроението

Средната стойност на показателя за пушене достигнала 56 пакета цигари/години, като за всеки участник била не по-малко от 30 пакета цигари/години.

ThinkStock/Getty Images

По думите на учените, за хората, които пушат цигари без филтър, рискът от белодробен рак нараства с 40%, а рискът от смърт - с 30%. Другите видове цигари - леки, ултралеки и ментолови, също са опасни за здравето, както и обикновените цигари с филтър. При това хората, които пушат леки и ултралеки цигари, по-рядко отказват пушенето.

Пиенето и пушенето карат хората да изглеждат по-възрастни

Учените не установили защо цигарите без филтър са по-опасни за здравето, но предполагат, че това може да е свързано с високата концентрация на токсични смоли.
БТА