Борбата срещу глобалната тютюнева епидемия дава добри резултати през последното десетилетие
Борбата срещу глобалната тютюнева епидемия дава добри резултати през последното десетилетие / Thinkstock/Getty Images
Учени от Стоматологичния институт към университета Кейс Уестърн ризърв в САЩ установиха, че пушачите по-често страдат от увреждания на зъбите поради отслабване на защитната система в пулпата, съобщава сайтът MedicalXpress.

Историята на мъжа, който сложи главата си в клетка, за да откаже цигарите (ВИДЕО)
 
Изследването обхванало 32-ма пушачи и 37 непушачи, като при това всички участници страдали от пулпит - възпаление на вътрешните тъкани на зъбите.
 
От пациентите били взети образци от пулпата и в тях било изследвано нивото на интерлевкин 1 бета, тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа), бета дефенсин 2 (hBD-2) и бета дефенсин 3 (hBD-3). Тези съединения участват в имунната реакция, която е в отговор на проникването на микроби.

Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция
 
Оказало се, че нивото на бета дефенсин 2 (hBD-2) и тумор некрозис фактор алфа (TNF-алфа) е значително по-малко у пушачите, отколкото у непушачите. Това увеличава риска от заболяване на венците и коренните канали на зъбите.

Тютюнопушенето ежегодно убива над 7 милиона души
 
Специалисти от университета на Минесота наскоро заключиха, че парите от електронните цигари могат да предизвикат ДНК увреждания на клетки в устната кухина и да доведат до поява на злокачествени тумори.
БТА