/ iStock/Getty Images
Тази седмица в национален резерват в северната част на Кения се родиха слончета близнаци, което е рядък природен феномен, съобщи Би Би Си.

Мъжкият и женският екземпляри са забелязани за първи път от екскурзоводи, които са били на сафари в резервата Самбуру през уикенда.

Това е едва вторият случай на слонове близнаци, срещани някога от местната благотворителна организация за опазване на природата "Спасете слоновете".
От организацията твърдят, че само 1 % от ражданията на слонове са близнаци, като последният известен случай е регистриран през 2006 г.
 
Пред информационна агенция Ройтерс основателят на благотворителната организация д-р Иън Дъглас-Хамилтън заяви, че това е критичен момент за малките, тъй като последните близнаци, родени преди 15 години не са оцелели дълго след раждането си.

Много често майките нямат достатъчно мляко, за да изхранват и двете бебета, добави той и каза, че всички "стискат палци за оцеляването им".
Африканските слонове имат най-дългия период на бременност сред всички бозайници. Те носят малките си в продължение на почти 22 месеца и раждат на всеки четири години.
 
Търговията със слонова кост и загубата на жизненоважни местообитания са довели до включването на слоновете в Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата.
БГНЕС