/ Guliver/Getty Images
Непоказвана серия от коледни писма, написани от писателя Дж. Р. Р. Толкин за децата му, с рисунки на Дядо Коледа и помощника му Северната полярна мечка, ще бъдат изложени догодина в Бодлеанската библиотека в Оксфорд, съобщи Ройтерс.

Писмата започват през 1920 г., когато Джон, тригодишният син на Толкин, го пита кой е Дядо Коледа и къде живее. Бащата пише от името на Добрия старец и разказва за Северния полюс. Писмата стават традиция и Токин ги пише за всяко от четирите си деца, като им ги дава на Бъдни вечер следващите 23 години.

С времето децата порастват и ведрите писма стават все по-дълги и мрачни. Първоначално Толкин пише за приключението на мечката, "включила наведнъж цялото северно сияние за две години". След това се появяват гоблините, които живеят в пещери под Северния полюс и водят битки с Дядо Коледа.

Писмата ще бъдат представени в Бодлеанската библиотека заедно с подбрани сборни издания на Толкин и свързани с писателя експонати от Великобритания и САЩ от 1 юни до 28 октомври 2018 г.
БТА