За първия филм от трилогията "Хобит" на новозеландския режисьор Питър Джаксън са изработени общо 263 бради
За първия филм от трилогията "Хобит" на новозеландския режисьор Питър Джаксън са изработени общо 263 бради / Gulliver/Getty Images
Преди 80 години на 21 септември книгата "Хобитът" на известния британски писател Дж. Р. Р. Толкин е публикувана за първи път от издателство "Джордж Алън и Ънуин" с тираж 1500 екземпляра.

Всички илюстрации и карти в книгата са дело на Толкин. Тя получава положителни отзиви от критиката и първият тираж е разпродаден до декември същата година. Затова в края на 1937 г. излиза от печат втори тираж на книгата.
През 1951 г. тя е преиздадена, тъй като Толкин искал да я адаптира като предистория към трилогията "Властелинът на пръстените", над която работил от 1937 г. до 1949 г. Впоследствие книгата е преиздадена през 1966 г., 1978 г. и 1995 г.

"Хобитът" е първата от публикуваните книги на писателя, в които действието се развива в Средната земя - част от измисления от Толкин свят, населен с хора, хобити, гноми и елфи, орки и гоблини. Повечето от тези същества се срещат в западноевропейската митология и творбите на други писатели, но хобитите са измислени от Толкин.
Въпреки привичките на своя народ, главният герой Билбо Бегинс се отправя на дълго и изпълнено с опасности пътешествие в компанията на гноми, за да помогне да им бъдат върнати съкровища, които дракони са откраднали от тях.

Книгата, която първоначално била замислена като произведение за деца, станала много популярна сред читатели на различна възраст. Преведена е на над 40 езика. "Хобитът" е с важен принос за развитието на жанра фентъзи, а Толкин е повлиял върху творчеството на редица други писатели в същия жанр.
Книгите на Дж. Р. Р. Толкин стават класически образци в жанра фентъзи. Освен това Толкин създава няколко изкуствени езика, сред които куеня (език на висшите елфи), синдарин (език на сивите елфи), хуздул (таен език на гномите).

Вижте и няколко любопитни факта за хобитите:

- В средата на 19-и век думата "хобит" или "хобет" означава кошница за съхранение на семена за посев или мярка от 2,5 бушела (мярка за зърнени храни).

- В значението, използвано от Толкин, хобит е "строител на дупка" или "обитател на дупка".

- Хобит се използва и като прякор на изчезналия човешки вид Хомо флоресиенсис, останки от който са открити на индонезийския остров Флорес през 2003 г. Представителите на вида са били с ръст около 1 метър, необичайно малки глави и мозък с размер като този на шимпанзетата.

- В творбата на Толкин липсват женски персонажи. Единствената жена хобит, която се споменава, е Беладона Тук.

- Според писателя хобитите са били пристрастени към яденето на гъби.
- Хобитите на Толкин, наричани също полуръстове, са високи около 90 сантиметра и имат космати крака, но никога не си пускат бради.

- За първия филм от трилогията "Хобит" на новозеландския режисьор Питър Джаксън са изработени общо 263 бради.

- За изобилието от перуки в продукцията се е наложило да бъдат закупени 60-80 килограма косми от як - цялото налично по това време количество от продукта във Великобритания.

- Първото португалско издание на "Хобитът" е озаглавено "Гномът". 
БТА