Всички знаем, че това, което ядем, се отразява пряко върху тялото, че и настроението ни. Също така може да даде отражение върху метаболизма ни, пише Edna.bg.

Има няколко храни, които, освен че са вкусни и полезни, помагат за засилването на процесите по обмяна на веществата в тялото. А ако се чудите защо добрият метаболизъм е толкова важен, то ще споменем само това – обмяната на вещества в организма е съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на тялото, за да ги поддържат живи.

Тези процеси позволяват на организмите да нарастват и да се възпроизвеждат, да обновяват своите структури и да отговарят на промени в заобикалящата ги среда. Тоест – за да бъдем здрави и енергични, е нужно всичко в тялото ни да се случва както трябва.

Хранете се разнообразно, не гладувайте, но и не преяждайте. Балансираният хранителен режим, богат на свежи плодове и зеленчуци, е ключът към по-бодрото настроение и по-добрата фигура.

Вижте кои са тези храни:

Всякакви зеленолистни

Магнезият, който се намира в тъмнозелените зеленчуци, играе важна роля за това да се чувстваме щастливи, да бъдем здрави, енергични и усмихнати. Спанакът особено може да ви зареди с повече енергия и сила, отколкото енергийна напитка.

Леща

Във всичките ѝ варианти – обикновена, червена, черна и т.н., лещата е изключително полезна, хранителна и диетична. Освен това се готви бързо както на гозби, така и на студена салата или гарнитура. Ако я пасирате пък, се получава чудна крем супа, която успешно можете да съчетаете с тиквените семки. Бобовите храни като цяло помагат за по-добрата перисталтика на червата и засилване на метаболизма.

Тиквени семки

Те са изключително богат източник на триптофан – аминокиселина, която тялото използва за производство на серотононин – хормона на щастието. Можете да ги консумирате сурови или да ги добавяте към крем супи или салати.

Кисело мляко

То е богато на пробиотици, освен това е вкусно, полезно и най-вече традиционно за нашите географски ширини. То, заедно с плодове и зеленчуци, е добре да присъства колкото се може по-често на трапезата ви. Киселото мляко ще ви помогне успешно да се справите с липсата на енергия и чувство за отпадналост, както и ще засити глада ви без да изпитвате вина, че сте преяли и трупате излишни калории.

Какао

Какво по-хубаво и ароматно от какаото! Все пак то е и сърцето на шоколада. Какаото е пълно с полифеноли и минерали, които се отразяват благотворно на мозъка и тонизират цялото тяло. Проблемът е, че в повечето шоколади има малко какао и повече мазнини, затова избирайте колкото се може по-черен шоколад.
 
Edna.bg