Малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с лошия холестерол. Дори лекото  му повишаване представлява заплаха за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Затова хората с тези заболявания трябва да следят това особено внимателно.

Добрата новина е, че има прости и достъпни храни, които буквално „изяждат“ холестерола. Те включват мазна риба: скумрия, сьомга и други морски дарове. Алена Барредо, диетолог-ендокринолог, посочва храните, понижаващи холестерола.

Лекарят обяснява, че мазната морска риба съдържа много омега-3 мастни киселини. Те помагат за понижаване на холестерола и като цяло са изключително полезни за организма. „Някои киселини помагат за понижаване на нивото на холестерола в организма, помагат на черния дроб да произвежда добър холестерол, който просто няма да се отложи в съдовете“, каза ендокринологът.

Друг специалист препоръчва да се яде морски зърнастец. Плодовете съдържат омега-7 киселини, които помагат на тялото да произвежда противовъзпалителни цитокини. Те понижават холестерола.

Накрая обърнете внимание на зелето. Зеленчукът е достъпен за всеки и е много полезен за хора със слабо сърце. Това е така благодарение на фибрите, които не позволяват на мазнините да се абсорбират активно и да провокират повишаване на холестерола.
Рамблер