Днес всяко дете разполага с мобилен телефон или таблет, а фокусът на днешните игри и забавления от реален е станал виртуален. Но има много интересни игри от миналото, на които децата от различните държави по света са играли, преди днешната ера на мобилните устройства. Ето пет игри от миналото:

деца
ThinkStock/Getty Images

Народна топка

Тази игра се играе навън и е била любима на децата в миналото.

Тя е много лесна и забавна. Децата се разделят на два отбора. Всеки отбор избира свой консул и заема предварително уточнената половина от игралното поле. Капитаните (консулите) застават зад крайната линия на противниковото поле за игра.

При сигнал за започване на играта капитанът (консулът) на отбора подава топката на своите съотборници от полето за игра или се опитва да улучи противникови играчи, които бягат свободно из своето поле. Улученият с топката играч излиза от полето за игра. Играта продължава, докато не бъдат изкарани от полето всички противникови играчи.

Любимите игри от нашето детство (СНИМКИ)

Ръчички, ръчички

Тази игра в миналото е била много популярна в Русия, както и у нас.

Едно дете държи предмет в ръцете си, а всички останали чакат да го получат с протегнати ръце. Само че детето го пуска в ръката на избрано от него дете, а другите трябва да познаят кой държи предмета.

Thinkstock/Getty Images


Кой ще получи подаръка?


Тази игра е била популярна в Скандинавските страни и в Америка. Родител опакова нещо дребно в много хартии, докато подаръкът стане огромен. Децата се нареждат в кръг и всяко маха по една от опаковките. Получава го детето, което е махнало последната опаковка. Целта на тази игра е била родителите да научат децата си да споделят.

Когато нямаше компютри, децата играеха на „Дама”, „Чилик” и „Дай бабо огънче”

Магаре

Тази игра се играе от пораснали момчета и е известна с различни имена по света. У нас е известна като „магаре“. Момчетата се катерят едно върху друго, докато накрая всички паднат долу.

Защо е важно да запазим детското у себе си?

БГНЕС, архив

Криеница

Една от най-любимите игри на децата в миналото е била криеницата. Едно от децата си затваря очите и брои до сто, докато другите се крият. След това започва да ги търси, а всяко дете, което е открито, отпада от играта.

И още:

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват

Интернет тормозът - ежедневие за българския тийнейджър

Български и холивудски звезди като деца (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вълшебните игри от детството, които днес не знаем

Вижте български звезди като деца (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук