Астронавтката Кристина Кук „живя“ рекордно дълго на Международната космическа станция
Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно дълъг престой за жена на Международната космическа станция (МКС) - 328 дена, съобщиха световните информационни агенции.

БГНЕС

Кук вдигна палец нагоре с широка усмивка, докато я вадеха от руската космическа капсула на мястото на кацането в Казахстан. „Толкова съм развълнувана и щастлива“, каза Кук, увита в одеала на стола, докато чакаше да я отнесат в медицинска палатка, за да се приспособи към гравитацията.

БГНЕС

По време на престоя си в космическата станция Кук е изминала около 220 млн. км, приблизително колкото 291 пътешествия до Луната и обратно. Удължената й мисия ще послужи да изследване на ефекта на продължителния полет в космоса върху жените.
 

Предишният рекорд за най-продължителен полет на жена в космоса принадлежи на американската астронавтка Пеги Уитсън. Той е 289 дни. Поставен е през 2017 г.

БГНЕС

НАСА пусна изцяло женски екип на космическа разходка

Кук участва и в първото излизане на женски екип в открит космос миналата година заедно с Джесика Миър. 

БГНЕС

Заедно с Кристина Кук на Земята се върнаха руснакът Александър Скворцов и италианецът Лука Пармитано. В Международната космическа станция останаха Джесика Миър, Андрю Морган и командирът Олег Скрипочка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА