Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Добре запазена мумия на женско вълче, живяло преди 56 хиляди години, е намерена в Северна Канада, съобщиха учени. Останките на животното са открити от златотърсач в Юкон през 2016 година, уточнява Би Би Си.

Той разбивал лед с помощта на хидромонитор (водно оръдие) и видял в него някакъв предмет, който се оказа древна мумия. Златотърсачът поставил находката във фризера и съобщил на палеонтолозите.
Находката е кръстена Жур, което означава вълк на езика на местните индианци.

Според учените това е най-добре запазеният екземпляр вълча мумия - има непокътната кожа, косми и зъби. "Всъщност е 100% запазен, липсват само очите", каза в интервю за EurekAlert! Джули Мичън, палеонтолог и професор по анатомия в университета в Айова.
Учените успяха да открият възрастта на вълчето и неговото редовно меню, което включвало риба, както и вероятната причина за смъртта. Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.

След анализ на ДНК и зъбния емайл, изследователите предполагат, че вълчето е умряло преди около 56-57 хиляди години (периодът, през който земята е била обитавана от мастодонти). Рентгеновите снимки показват, че вълчето е било на 6-8 седмици по време на смъртта си.
"Смятаме, че тя е била в бърлогата си и е умряла от факта, че бърлогата се е срутила. Според нашите данни тя не е гладувала, а по време на смъртта си е била на 7 седмици. Олекна ни, когато се изясни, че горкото момиче не е страдало дълго", каза Мичън.

Жур е живяла през междуледниковия период, когато обширните арктически ледници временно се оттеглят и на тяхно място се появяват гори. Това са времената на мастодонти, камили, гигантски бобри и, в случая с Жур, сиви вълци.

"Това изключително запазване на месоядно животно ни дава уникалната възможност да разгледаме екосистемите от ледниковия период чрез хищник", каза Тайлър Мърчи, палеогенетик от университета Макмастър, пред National Geographic.
БГНЕС