Около 3,5 млн. души на шествие за Деня на благодарността в Ню Йорк
Около 3,5 млн. души на шествие за Деня на благодарността в Ню Йорк / netinfo

Близо 3,5 милиона жители на Ню Йорк и гости на града се събират на Бродуей, за да видят пъстроцветното шествие по случай Деня на благодарността, предаде ИТАР-ТАСС.

Традиционният зрелищен парад е прочут главно с основната си атракция - огромни балони, които изобразяват любими герои на американските деца от анимационни филми и комикси - кучето Снупи, Голямото червено куче Клифърд, котарака Гарфийлд и много други. Тази година ще има над 50 такива балона.

Днешният парад е юбилеен - празнични колони ще минат през града за 80-и път, затова се очаква шествието да бъде още по-интересно от обикновено. Ще присъстват звезди като Бари Манилоу, Принс, Глория Естефан и още много известни личности.

В тържествено шествие по улиците на мегаполиса ще преминат над 200 музиканти и танцьори от всички щати и от федералния столичен окръг Колумбия. В шествието ще участват театрални и танцови трупи, духови оркестри, певци и клоуни, ученици с карнавални костюми – общо към 10 000 души. Тричасовият парад ще бъде наблюдаван и от близо 50 млн. телевизионни зрители на цялата територия на САЩ, твърдят организаторите.

Основен спонсор на парада за пореден път е „Мейсиз” – една от най-големите търговски вериги в Ню Йорк - инициатор на традицията, датираща от 1924 г. Служители на фирмата, облечени като клоуни, излезли тогава на Бродуей, съпроводени от тигри, лъвове и мечки от градския зоопарк. От 1942 до 1944 г. шествия не е имало - били отложени "до края на войната" според тогавашните съобщения. Възобновени през 1945 г., тържествените паради по случай Деня на благодарността продължават и до днес.