Официалната снимка на Елизабет II като най-дълго властвалия британския монарх
Официалната снимка на Елизабет II като най-дълго властвалия британския монарх / Guliver/Getty Images

Бъкингамският дворец пусна официална снимка във връзка с рекорда за най-дълго властвалия британския монарх на кралица Елизабет Втора, съобщи в. "Дейли мейл".

Снимката е направена от Мери Маккартни, дъщерята на Пол Маккартни от първата му съпруга Линда. Тя показва кралицата как чете документи, а пред нея е прословутото червено куфарче, в което й ги носят всеки ден. Елизабет Втора е в розово-бяла рокля на цветчета на дизайнера Карл Лудвиг и брошка с розов сапфир и диаманти. Тя държи очилата си в дясната ръка и някакъв документ. На стола зад нея е черната й дамска чанта. На шкафа до нея има семейни снимки.

Кралица Елизабет Втора днес става най-дълго царувалият британски монарх

В стаята, където е направена снимката, кралицата приема всяка седмица министър-председателя.

"След като съм израснала под управлението на Елизабет Втора, за мен бе много вълнуващо да се срещна с нея и много голяма привилегия да я заснема по този исторически повод - каза Мери Маккартни. - Тя е наистина вдъхновяващ човек, пионер и пример за жените по света".

Днес кралица Елизабет Втора подобрява рекорда, поставен от пра-прабаба й кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г. Точния момент, когато това ще стане, не е известен, защото не е записан часът на смъртта на крал Джордж Шести на 6 февруари 1952 г. Смята се, че той е починал около 1 ч. през нощта, така че кралица Елизабет Втора ще влезе в историята около 17,30 ч. по Гринуич. Тогава, според изчисленията на Бъкингамския дворец, тя ще е била на трона 23 226 дни, 16 часа и 30 минути.

„Малката Лилибет" е на път да стане най-дълго царувалият британски монарх

Имаше очаквания, че кралското семейство ще отпразнува рекорда в тесен кръг днес. В присъщия й делови стил обаче кралицата днес ще работи нормално. Специална празнична вечеря не е планирана. По това време на годината кралица Елизабет Втора както обичайно е в имението си Балморал в Шотландия. Заедно с принц Филип тя ще открие нова линия на шотландската железница и ще се повози на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

В цялата страна обаче ще звънят църковни камбани. На лондонската телевизионна кула ще бъде изписано пожеланието "Да е дълго царуването й", а кралската баржа "Глориана" ще се включи в процесия по р. Темза. Двете крила на подвижния мост Тауър бридж ще бъдат вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" ще прозвучат четири топовни салюта, а реставрираният кораб на лондонската пожарна "Маси Шоу" ще изстрелва струи вода във въздуха.

Източник: БТА