Пържените картофи са един от главните източници на хранителни отпадъци.
Пържените картофи са един от главните източници на хранителни отпадъци. / Thinkstock/Getty Images
Журналистката Марта Зараска описа кои са седемте най-скъпи хранителни продукта, които да избягваме, за да ограничим глада по света, съобщиха Лента и сп. "Ню сайънс". За производството им се изразходват неоправдано много ресурси и преди всичко вода.

В първата тройка на продуктите влизат говеждото, скаридите и ядките. За производството на един килограм говеждо се използват около 15 хиляди литра вода - три пъти повече, отколкото за пилешкото, и 18 пъти повече от количеството, необходимо на пшеницата.

Хиляди тонове храна се изхвърлят на боклука у нас за година

Скаридите попаднаха на второ място в списъка, защото за изхранването на скариди, от които ще добием един килограм месо, трябва 25 пъти повече храна.

За отглеждането на ядките е необходима много вода. Например, в Калифорния 10 % от използваемите от човека водни ресурси отиват за производството на бадеми. За орехите, кашуто, лешниците и шам-фъстъка се отнася същото. Кестените са много по-добър избор според журналистката.

Човечеството живее назаем от Земята, ресурсите вече не достигат (ВИДЕО)

На останалите места в списъка са пържените картофи (един от главните източници на хранителни отпадъци), кафето (за производството на една чаша от напитката се използват 550 чаши вода), банана (за отглеждането му се използват твърде много азотни, фосфорни и калийни торове) и шоколада (за получаването на 100-грамова плочка се изразходват 2 хиляди литра вода).

Как ще изглежда светът през 2030 година?

В близките 30 години населението на планетата може да се увеличи с 2,5 милиарда души и да достигне общо 10 милиарда. Според Марта Зараска това налага да преосмислим хранителната си култура и намаляването или отказа от консумиране на някои от изброените продукти.
БТА