Ню Йорк е най-скъпият град за сключване на брак в САЩ
Ню Йорк е най-скъпият град за сключване на брак в САЩ / снимка: Reuters, архив

Ню Йорк е най-скъпият град в САЩ за сключване на брак със средни сватбени разходи от 65 824 долара. Средно сватбата отвъд океана излиза около 27 000 долара и в тази сума не се включва меденият месец.

Повечето неща в Манхатън и в Ню Йорк са скъпи и сватбите не правят изключение, показва изследване, обхванало близо 18 000 американски младоженки, които се омъжили през 2011 г. за разходите за големия им ден. На второ място е Чикаго, където средните сватбени разходи възлизат на 53 069 долара, мегаполисът Ню Йорк, включващ Лонг Айлънд и областите северно от Ню Йорк, както и покрайнините на града, е на трето място. В топ пет попадат още Ню Джърси и Роуд Айлънд.

Щата Западна Вирджиния, където разходите за сватба възлизат средно на 14 203 долара, е най-евтиния за сключване на брак. „За първи път от 2008 г. насам сватбеният бюджет расте”, казва Карли Рони, съосновател на сайт за организиране на сватби. „През 2011-а една на всеки пет американски двойки е похарчила над 30 000 долара, а 11% са похарчили над 40 000 долара за сватбата си”, допълни тя.

Сватбените разходи включват запазване на място, наемане на организатор на сватбата, на бенд и ди джей, на фотограф, цветар, оператор, купуване на рокля, на торта, изпращане на покани, наемане на лимузина, репетиция и купуване на сватбен пръстен, обобщава БГНЕС.

Ангажирането на място обикновено възлиза на 50% от бюджета и средният разход за гост е 196 долара. Младоженките, чиято средна възраст е 29 години, плащали около 1100 долара за сватбена рокля, канели около 140 гости, имали четири-пет шаферки, а годежният период продължавал средно 14 месеца, показва още изследването.