/ БГНЕС
Руски специалисти са разработили невронна мрежа, която разпознава настроението на потребителя по тона на кореспонденцията му и регулира осветлението в стаята, за да развесели или успокои домакина. Това заяви пред ТАСС Олег Басов, ръководител на лабораторията на Центъра за компетентност на Националната технологична инициатива (НТИ), в рамките на конференцията "Национална технологична революция 20.35" в Санкт Петербург.

Авторите комбинирали в разработката си цифров асистент и система за адаптивно осветление. Невронната мрежа анализира съобщенията, които потребителят обменя с асистента в специално приложение, както и кореспонденцията му с други хора и резултатите от редовни кратки проучвания. Като идентифицира настроението, системата променя цветовата температура и нивото на осветлението в стаята или в определена част от нея, за да подобри настроението на човека.

„Обучена невронна мрежа може да определи настроението на потребителя чрез анализа на буквално три до пет съобщения. Тя може да изравни психоемоционалния фон след напрегнат разговор, да подобри настроението, да успокои или да настрои за работа с помощта на подходящи спектрални и фотометрични характеристики на светлината", обяснява Басов.

Учените, работещи по системата, вече са установили ефекта от редуването на хладно и топло осветление в стаята през деня за повишаване на работоспособността на хората. Правилното регулиране на тези параметри ще помогне за преодоляване на пристъпите на гняв или тревожност и ще предотврати „прегарянето”, смятат те.

Алгоритмите на системата отчитат географското местоположение на потребителя и текущата продължителност на дневната светлина, така че адаптивното осветление помага за преодоляване на депресивния и тъмен есенно-зимен период.

Изследователи от университета ITMO тествали прототип на системата за адаптивно осветление с доброволци. Резултатите потвърждават положителното въздействие на "интелигентната" настройка на светлината върху психоемоционалното състояние на хората. Като отчита индивидуалните предпочитания и навици, разработката може да намали умората на потребителя с до 15 %, както и да действа като устройство за разграничаване на режимите на работа и почивка. По този начин учените определят не само осветлението, но и здравословния сън, продължителността на деня и нивата на стрес като важни компоненти на благосъстоянието.
БГНЕС, ТАСС