/ /iStock

Дори и най-съзнателният избор на храна не ви спасява от капана на микропластмасата. Последните проучвания показват, че пластмасови частици се намират в много популярни храни като вода, риба, сол или захар.

Проучванията показват, че микропластмаси има не само в месните продукти, но и в растителните храни, като например вегетариански хапки, ябълки, моркови и захар;

Морските продукти, като скариди и риба, също могат да съдържат значителни количества микропластмаси;

Микропластмасите са повсеместни и макар да е невъзможно да ги избегнем напълно, си струва да се опитаме да ограничим консумацията им.

Проучване, публикувано в списание Environmental Research, установи, че 90% от протеиновите проби, както растителни, така и животински, съдържат микроскопични фрагменти от пластмаса. Това тревожно откритие засяга всички нас, независимо от начина на хранене, който спазваме, предупреждава полското издание Onet.pl

Списък на храните, които съдържат най-много микропластмаса:

enlightenedРозовата хималайска сол, въпреки че е ценена заради естествения си произход и предполагаемите ползи за здравето, може да съдържа повече микропластмаса от традиционната трапезна сол.

enlightenedОризът е важна част от диетата на милиони хора, но изследване на Университета на Куинсланд показва, че всеки 100 грама от продукта може да съдържа три до четири милиграма микропластмаса. При инстантния ориз този брой се увеличава. За щастие има лесен начин да намалите това съдържание - просто изплакнете добре ориза преди готвене.

enlightenedБутилираната вода също може да бъде източник на микропластмаса. Проучване, публикувано от Националната академия на науките, установи, че водата в пластмасови бутилки съдържа до 240 000 микроскопични пластмасови частици.

enlightenedЛюбителите на морските дарове ще се изненадат да научат, че панираните скариди съдържат средно около 300 парчета микропластмаса на порция.

enlightenedИзборът на вегетариански хапки няма да ви предпази от микропластмасите. Проучванията на околната среда ги нареждат на второ място по съдържание на микропластмаса сред протеините на растителна основа.

enlightenedДори здравословни закуски като ябълки и моркови съдържат микропластмаса. Проучванията показват, че и двете тези храни могат да съдържат повече от 100 000 частици микропластмаса на грам.

enlightenedРибата, макар и ценен източник на протеини, също съдържа микропластмаси. Рибните пръчици са веднага след пилешките хапки в класацията на най-замърсените протеини.

enlightenedПакетчетата чай пък могат да отделят милиарди микропластмасови частици в напитката. Изследване на Университета Макгил показва, че една единствена чаена торбичка може значително да увеличи излагането на организма ни на тези замърсители.

enlightenedНеотдавнашните изследвания на микропластмасите в захарта са обезпокоителни. Изследователите откриват микропластмасови частици във всички тествани търговски марки.

Микропластмасите са повсеместно разпространени и макар да изглежда невъзможно да ги избегнем напълно, осъзнаването на тяхното присъствие в ежедневната ви диета може да ви насърчи да търсите по-здравословни и безопасни хранителни алтернативи. Най-малкото трябва да избягвате да затопляте и съхранявате храна в пластмасови опаковки. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БГНЕС