/ iStock/Getty Images
Майките са с увеличен риск от депресия, ако бебетата им са нервни, съобщи ЮПИ. Нервността на детето, комбинирана с преждевременно раждане, може значително да повлия върху настроението на майката.

Лоша майка ли съм? (ВИДЕО)

"Констатирахме, че рискът от майчина депресия варира в зависимост от гестационната възраст и нервността на бебето", заяви ръководителката на изследването д-р Прачи Шах от Детската болница към Мичиганския университет в Ан Арбър.

iStock/Getty Images

Специалистите наблюдавали 8200 деца и майките им. Било установено, че майките на нервни деца, родени между 24-ата и 31-вата гестационна седмица, са с около два пъти по-голям риск от симптоми на депресия в сравнение с тези на преждевременно родени деца, които е лесно да бъдат успокоени.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

Сред майките на бебета, родени между 32-ата и 36-ата гестационна седмица, и майките на деца, родили се точно на термина, онези, които имат нервни бебета, са с около два пъти по-голям риск от симптоми на тежка форма на депресия в сравнение с майките на по-малко раздразнителни деца.

iStock/Getty Images

Резултатите потвърждават виждането, че майките на деца с по-труден темперамент се нуждаят от емоционална подкрепа, отбелязаха учените.
 
БТА