/ iStock

Жител на Ямайка, който загуби ръката и крака си при автомобилна катастрофа, реши да не се отказва от мечтата си и се превърна в първокласен и търсен автомонтьор. Той сподели историята си в Jamaica Star.

51-годишният Норис Матюс каза, че от детинството си е мечтаел да работи с коли. Завършва гимназия и е на път да следва в технически колеж, когато през 1989 г., на 17-годишна възраст, претърпял тежка автомобилна катастрофа. „Карах мотоциклет, някаква кола ме изпревари и ме изхвърли от пътя. Нараняванията бяха толкова тежки, че същата нощ ръката ми беше ампутирана. Лекарите казаха, че всички кости в него са строшени“, спомня си той злощастния инцидент.

Матюс губи крака си няколко седмици по-късно поради небрежност на лекарите, които не отстранили всички фрагменти и в крайника се развила инфекция.

В първите месеци след излизането си от болницата младежът изпаднал в депресия и почти се отказал от мечтата си. И все пак решил, че трябва на всяка цена да продължи към целта. Матюс си спомнил всички знания в областта на механиката и електротехниката, получени от по-големия му брат и на уроците по труд в училище, започнал да учи сам и с годините се превърнал в един от най-търсените специалисти в остров. Сега много жители идват специално в Йорк Таун заради услугите му. Мъжът призна, че работата с една ръка е доста трудна.

Въпреки това той е смятан за един от най-добрите майстори на мотоциклети в Ямайка. Освен това хората му носят косачки и домакински уреди за поправка.

Когато е изправен пред особено трудна задача, Матюс получава помощ от съпругата си Чери, която срещна след инцидента. „Когато говорих с него за първи път, веднага разбрах, че въпреки случилото се, той има цел и желание да постигне всичко, което иска. В него няма и капка пораженчество“, казва жената.

Двойката има две деца, а на въпроса какво да прави за хората с увреждания, Матюс отговаря: „Никога не се отказвайте“.

БГНЕС