Неизвестен плати почти милион долара за писмо на Мао Дзедун
Неизвестен плати почти милион долара за писмо на Мао Дзедун / снимка: БГНЕС, архив

Писмо от тогавашния лидер на Китайската комунистическа партия Мао Дзедун до водача на Лейбъристката партия Клемент Атли от 1937 г. беше продадено на търг за 918 000 долара.

В писмото Мао призовава британеца да му осигури „практическо сътрудничество“ за сражения срещу японските войски, нападнали Китай. Според аукционната къща Сотбис, в която беше проведен търгът, посланието на Мао съдържа изключително рядък оригинален подпис на китайския държавник. Документът е бил купен от китайски частен колекционер.

В напечатаното писмо Мао казва на тогавашния лидер на британската опозиция Атли: „Убедени сме, че британският народ, когато научи истината за японската агресия в Китай, ще се надигне в подкрепа на китайския народ, ще организира практическо сътрудничество и ще принуди неговото собствено правителство да приеме активна съпротива срещу опасност, която в крайна сметка заплашва тях не по-малко от нас“.

Писмото е стигнало до Лондон чрез журналиста Джеймс Бъртън, който добавил към документа допълнителна бележка, в която съветвал британския политик да запази поне от любопитство посланието.

Източник: БГНЕС