Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки, ендокринолог в Московския държавен университет, обясни от какво трябва да се страхуват любителите на дините. Много хора погрешно смятат, че това са нитратите, отбеляза лекарят. Според нея „да попаднеш на отровена с нитрати диня в разгара на сезона е рядкост“.
"Отравянето с нитрати беше актуално преди половин век, когато дините бяха много по-скъпи от торовете", обясни лекарят и добави, че няма да има проблеми с нитратите, ако изберете плод с подозрителни петна и бучки по повърхността.
Знаете ли това за дините и пъпешите?
"Най-опасното нещо в динята е фруктозата. И това е научен факт”, подчерта Зухра Павлова.
"Фруктозата задейства процес в тялото, подобен на глада: продължавате да се чувствате гладни, дори ако сте преяли с диня. Това води до риск от наднормено тегло и затлъстяване", предупреди ендокринологът.
Тя обясни, че е много лесно да се справим с излишната фруктоза.
Как да приготвим туршия от диня
"Винаги трябва да ядете динята като десерт – не повече от 200-300 грама като количество. Няма нужда да разширявате с големи количества от плода стомаха си - с годините еластичността му намалява и може да рискувате да се сдобиете с „динено шкембе”, съветва лекарят.