/ iStock/Getty Images
НАСА ще кръсти централата си във Вашингтон на Мери Джаксън - първата жена инженер от афроамерикански произход в редиците ѝ, съобщават световните агенции, позовавайки се на директора на космическото управление Джим Брайдънстайн.

Джаксън, починала през 2005 г., започва работа за НАСА през 50-те години на миналия век. Тя е част от малка група чернокожи математички, чиито изчисления допринасят за първите успешни космически мисии на управлението. Техният принос до голяма степен остава непризнат, докато холивудският филм "Скрити фигури" от 2016 г. не представя историята им на вниманието на широката общественост.
 

"Мери Джаксън беше част от група много важни жени, които помогнаха на НАСА в извеждането на американски астронавти в космоса. Мери никога не е приемала статуквото. Тя допринесе за преодоляването на бариерите и за откриването на възможности пред афроамериканците и жените в областта на инженерството и технологиите. С нетърпение очакваме официалната церемония за кръщаването на централата ни на нейно име", се посочва в съобщението за пресата на Джим Брайдънстайн.
 
БТА