Най-щастливите хора в Русия живеят в Грозни, Тюмен и Казан, сочи анкета
Най-щастливите хора в Русия живеят в Грозни, Тюмен и Казан, сочи анкета / снимка: sxc.hu

Най-щастливите хора в Русия живеят в чеченската столица Грозни, сибирския град Тюмен и Казан, главния град на Татарстан. Това сочат данни от анкета под наслов "Индекс на щастието", проведена от агенция "НюзЕфектор" съвместно с Фонда за регионални проучвания "Регионите на Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерското място на Грозни - столица на Чеченската република, е "доста изненадващо" според директора на "НюзЕфектор" Сергей Мороз. Той го обяснява главно с многото положителни промени в града през последните години - добрата околна среда и динамично развитие, високо ценени от грозненци, са му осигурили преднина пред Тюмен и Казан, останали съответно на второ и трето място. В първата десетка следват Сургут, Краснодар, Сочи, Нижневартовск, Новоросийск и Белгород.

Животът в милионни градове не кара хората в Русия да се чувстват щастливи, показва допитването, предава БТА. Москва например заема едва 52-ро място по индекс на щастието. Независимо от високите доходи на столичаните и доброто равнище на благоустройство се дават доста ниски оценки за екологията, усещането за сигурност, динамиката в развитието на града. Това намалява и усещането за щастие, заключават руски експерти.

Санкт Петербург - "северната столица" на Русия, е на 16-о място в класацията, Екатеринбург на 49-о, Новосибирск на 13-о.

В проучването са участвали 26 900 души от 100-те най-големи руски градове, добавя ИТАР-ТАСС.