Най-известният състезателен кон в света ще се “пенсионира”
Най-известният състезателен кон в света ще се “пенсионира” / снимка: BGNES

В Хонконг се “пенсионира” най-известният състезателен кон в света - Мълчалив свидетел. Днешните надбягвания на хиподрума в китайския град ще бъдат последните за него.

Мълчалив свидетел, който навършва 18 години през 2007 г., влезе в историята на 24 април 2005 г., когато спечели своето 17-то по ред надбягване и подобри световния рекорд. По-рано само на три коня се е отдавало да победят 16 пъти последователно.

След огромния си успех Мълчалив свидетел бе преследван от неуспехи, макар че много рядко бе извън призовата тройка. Въпреки това той си остава най-известният състезателен кон в света, а неговият рекорд все още не е надминат от никого. Мълчалив свидетел е истински символ на Хонконг.

През 2006 г. той стана първият кон със свой личен Интернет сайт – в знак на уважение към заслугите му на хиподрума. Остатъкът от живота си конят ще прекара в специален дом за стари коне “Живи легенди” в Австралия, където са намерили последен подслон много велики негови предшественици, се казва в комюнике на Жокейския клуб на Хонконг. За своята 18-годишна кариера Мълчалив свидетел е донесъл но своите собственици почти 8 милиона долара.