/ ThinkStock/Getty Images
Астрономи откриха характерни признаци за вода на кометата 2I/Борисов, първата дошла от междузвездното пространство, съобщи Ню сайънтист. Ако това бъде потвърдено, за първи път се открива вода от друга звездна система в Слънчевата.

Първата междузвездна комета вече си има име

Тъй като кометата Борисов беше открита в края на август, астрономите се надпреварват да я наблюдават, преди тя да се доближи до Слънцето в началото на декември. Вече беше забелязан газ под формата на циан, който се изхвърля от повърхността й - нещо присъщо за кометите в Слънчевата система.

Адам Маккей от центъра „Годард“ и колегите му сега откриха големи количества кислород около кометата, вероятно резултат от сублимиране на воден лед заради топлината от Слънцето. Те са наблюдавали Борисов с инструмент в обсерваторията Апачи пойнт в Мексико. По техните данни кометата произвежда до 19 кг вода в секунда.

Новооткрита комета може да се окаже пришълец от друга слънчева система

Според Алън Фицсимънс от университета Куинс в Белфаст са наблюдавани ясно кислородни молекули, а те насочват към вода на кометата.

Вода извън Слънчевата система е откривана и преди - в атмосферата на екзопланети или звездообразуващи мъглявини, но не и толкова близо.
БТА