Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Новооткрита комета, устремена към орбитата на Марс, може да се окаже „междузвезден посетител“, предаде Ройтерс.

Ако учените потвърдят, че кометата, открита първо от кримския астроном Генади Борисов и наречена C/2019 Q4 идва от друга слънчева система, това ще бъде вторият подобен „пришълец“ след странното космическо тяло с форма на пура Оумуамуа.

Какво е Оумуамуа - загадъчният пришълец от друга слънчева система?

Карън Мийч от университета на Хаваите, чийто екип е потвърдил, че движещото се по специфична траектория с необичайно висока скорост тяло е комета, казва, че с колегите й са убедени „на 100%“, че става въпрос за посетител от друга слънчева система.

Първият междузвезден пришълец - загадъчният обект с форма на пура Оумуамуа, беше забелязан да преминава скоростно през нашата Слънчева система през 2017 г. Странните форма и движение на небесното тяло накараха някои учени да се зачудят дали то не е извънземен кораб.

Нова „извънземна“ теория за загадъчния пришълец Оумуамуа

За разлика от обекта Оумуамуа, чийто „престой“ в нашата Слънчева система продължи само около седмица, кометата C/2019 Q4 се очаква да се „помотае“ в близост до орбитата на Марс около година. Това ще даде възможност на учените повече време да проучат характеристиките й и да потърсят допълнителни насоки за произхода й.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА