Музей в Прага показва сбирка от тоалетни и нощни гърнета
Музей в Прага показва сбирка от тоалетни и нощни гърнета / снимка: Thinkstock/Getty Images

Тоалетни чинии, нощни гърнета и други прибори за облекчаване на естествените нужди бяха изложени в музей в Прага, който се слави като най-големия в света в този жанр, съобщава АФП. Експонати с най-различни форми и размери, от порцелан, дърво, метал или пластмаса привличат любопитството на зрителите, без да забравяме най-различните видове тоалетна хартия.

„Всичко започна с откриването на историческа тоалетна в един замък от 10-и век близо до Прага, която ние откупихме”, си спомня директорът на музея, 59-годишният Ян Седлачек. „Тогава започнахме да любопитстваме как хората са задоволявали естествените си нужди през вековете. Така стартира колекцията ни, която днес наброява около 300 експоната”, разказва той.

В управлението на музея на тоалетните е впрегнато цялото семейство на Седлачек, който е инженер, юрист и социолог по образование. За да попълни колекцията си, която показва в столицата от началото на годината, той е похарчил през годините около 360 000 евро.

„Търсим експонати, които имат собствена история”, доверява кураторът на странния музей, като показва немска каска от Втората световна война, пригодена за нощно гърне. Сред експонатите се откроява и японска порцеланова тоалетна за дами - „вашики”, която те използвали за уриниране по време на дълги пътешествия, нощно гърне, специално изработено за Наполеон Бонапарт и др., допълва БТА

„Най-скъпите ни експонати са на цена, с която можеш да си купиш една много добра кола”, коментира Седлачек, който набляга на образователната полза от неговата колекция. Музеят заема два етажа от стара къща в Прага и е посещаван  месечно от около 600 души.