/ iStock/Getty Images
Препоръчително ли е да се откажем от млякото в полза на алтернативни продукти? По-полезни ли са продуктите на растителна основа? Отговори от Германското дружество по храненето.

Рафтовете на магазините за хранителни стоки отдавна са пълни с продукти на растителна основа, които са се превърнали в алтернатива на класическите млечни продукти, пише Deutsche Welle. Бадемово мляко, соево мляко, кокосово мляко, овесено мляко, оризово мляко... Но колко полезни са тези алтернативи на млякото?

Мляко или алтернативни продукти?

Германското дружество по храненето (DGE) реши да сравни полезните качества на млечните и на алтернативните продукти и да даде своята препоръка. А тя гласи: ежедневната консумация на мляко и млечни продукти е полезна за здравето заради високото съдържание на ценни вещества и витамини като калций, йод, витамин В2 и В12. Освен това изследванията показват, че консумацията на мляко и млечни продукти намалява риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и инсулт.

В същото време германските експерти отбелязват, че по-високият дял на млечните продукти на растителна основа има благоприятно въздействие върху околната среда, тъй като намалява екологичния отпечатък, който оставяме след себе си. Но тъй като продуктите на растителна основа не могат да бъдат приравнени с млякото, при отказ от млечни продукти е много важно да се спазва балансирано хранене, за да се гарантира, че организмът получава достатъчно калций и йод. При преминаване към вегетарианство или веганство е важно да се следи и за нивата на витамините В2 и В12.

Продуктите на растителна основа се различават по хранителен състав не само от кравето мляко, но и помежду си. Енергийното съдържание и съотношението на хранителните вещества, осигуряващи енергия, варират значително в зависимост от суровините и добавките като масло и захар. Съдържанието на въглехидрати и захар в млякото, произведено от бобови растения, ядки и семена, обикновено е по-ниско от това при кравето мляко. Напитките, произведени от зърнени култури, съдържат повече въглехидрати, а съдържанието на протеини в алтернативните млечни продукти по правило е по-ниско от това при животинското мляко. Сходни по съдържание на протеини са соевите продукти.

Важен е балансът

Съдържанието на мазнини в алтернативните продукти варира в широки граници. Напитките на растителна основа, произведени от семена и ядки, съдържат повече ненаситени мастни киселини, отколкото кравето мляко. А в сравнение с кравето мляко алтернативните продукти на растителна основа не съдържат холестерол. Освен това заместителите на млякото нерядко съдържат полезни фибри.

Въпреки това германските експерти смятат, че пълното избягване на животинските млечни продукти може да доведе до хранителни дефицити. Затова е важно да се съблюдава балансирано хранене с достатъчно адекватни заместители, които да осигуряват съдържащите се в млякото полезни хранителни вещества.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle