Мистериите и загадките винаги са будели голям интерес в хората. Дори да няма доказателства за едно или друго нещо, ние сме си такива – интересуваме се от различни теории на конспирациите.

Вижте историята на едно загадъчно село, което опустява само за една нощ, в канала "Чудесата на планетата" във vbox7

Всичко това става през една нощ на 1825 г., в създаденото около XIII в. селище Кулдара в Индия. Селцето губи всичките си жители за една нощ. До днес никой не знае със сигурност каква е причината, но съществуват няколко теории.

Как едно някога процъфтяващо селце се превръща в пустош и руини?
 
 

Kuldhara - A haunted village near Jaisalmer http://www.mysteryofindia.com/2014/06/kuldhara-haunted-village-near-jaisalmer.html

Публикувахте от Mystery of India в Събота, 26 юли 2014 г.

Смята се, че през XIII век основите му полагат 84 души - общност на задружни и трудолюбиви брахмани Паливал – представители на една от висшите касти в Индия, еквивалент на духовенството в Европа.

Те били известни с изключителни земеделски умения, успявали да отглеждат посеви в изключително суровите и сухи условия на пустинята Тар.

Освен това през годините успели да развият и търговските си умения и помогнали на общността да забогатее, да се разшири и да процъфтява повече от шест века. Населението драстично нараснало през вековете, в най-добрите години на XVII и XVIII в. в селото живеели над 1500 души.

В наши дни в селцето могат да се видят руините от над 400 постройки, част от които все още са запазени.

Една нощ през 1825 г. всички жители на Кулдара изчезват, взимайки със себе си само най-ценното. Според една от теориите хората са си тръгнали в търсене на по-благоприятно място с вода и повече ресурси.

Други източници развиват теорията за водата, но според тях причината селяните да побягнат не е малкото количество, а фактът, че обществото е натровило водоемите с трупове на животни, изхвърляни след жертвоприношенията от религиозните празници. До днес на някои места по света тази практика се среща все още, липсата на хигиена застрашава хората.

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Най-подкрепяната теория е, че хората са напуснали домовете си, за да избягат от натиска и безмилостното управление на местната власт. Смята се, че управникът на областта Салим Сингх , който отговарял и за Кулдара, налагал големи, почти непосилни данъци върху жителите на селцето.

Но това не била единствената причина хората да го напуснат. 

Вярва се, че когато Сингх видял дъщерята на друг местен управник, той поискал ръката ѝ, като отправил предложение към жителите на Кулдара. Дал едно денонощие хората да си помислят и ги предупредил, че ако не се ожени за момичето, ще направи данъците за всички още по-високи след 24 часа.

Легендата разказва, че от лоялност към своя управник, бащата на момичето, всички решили заедно да напуснат селото преди часовият срок да е изтекъл, оставяйки след себе си всичко.
 
 

View of Kuldhara / कुलधारा - Jaisalmer / जैसलमेर एक श्राप के कारण 170 सालों से हैं वीरान Kuldhara - The Haunted...

Публикувахте от Rajputana Culture of Rajasthan в Вторник, 7 март 2017 г.


Преди да тръгнат, хората направили проклятие - селото никога повече да не бъде пълно с хора, поне това твърдят старите легенди. В наши дни мястото е популярно сред туристите.

Категорично мнение обаче как и защо само за една нощ хората напускат селцето, все още няма.