По света има много изоставени места. Тези тайнствени останки от  миналото  провокират страх, любопитство и вълнение. Те имат и и своя собствена история. Ето пeт изоставени места, от които ще ви побият тръпки:

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Хотел дел Салто – Колумбия

Макар че някога е бил сред  най-известните и уникални хотели в Колумбия, в момента Хотел дел Салто е едно от най-зловещите места в страната. Построен през 1923 година до 132 метровия водопад Текуендама, хотелът е пример за лукс и започва да привлича заможни клиенти, които искат да се насладят на прекрасната природа. За съжаление през 90-те години на 20-ти век сградата се сблъсква с нерешими проблеми - безкрайно просмукващата се влага, и се налага да бъде изоставена. Зловещата репутация на Хотел дел Салто идва от това, че мястото става популярно за самоубийци, които използват огромната пропаст над реката Богота. Това е причината хотела да се смята за „обитаван от духове“.

Пътуване из призрачните градове

Колманскоп, Намибия

Колманскоп е град в Намибската пустиня, създаден в началото на 20 век, след като в региона са открити диаманти. Нещо повече – в Колманскоп добиват около 10% от цялото световно количество диаманти по това време. Това автоматично води до разрастването на селището, строят се луксозни къщи и имения насред пустинята. Скоро обаче са открити други, по-богати източници на скъпоценните камъни. Тогава градът започва да се изпразва. Последното останало семейство напуска селището през 1956 г и превръща Колманскоп в призрачен град. В комбинация с безкрайните пустинни дюни града, изглежда зловещ и самотен досущ като в разказ на Лавкрафт.

Колманскоп в Намибия
ThinkStock/Getty Images

Гунканджима, Япония

Гунканджима е японски остров известен също и като „Островът на бойните кораби“.  Тъй като се намира на около 10 мили от Нагасаки и благодарение на откритите въглища на острова, Гуканджима бързо се превръща в символ на прогреса и индустриализацията на Япония. С настъпването на Втората световна война обаче островът се превръща в трудов лагер, където затворниците работят в изключително лоши условия. През 70-те години мината е затворена, а с нея е прекратен и достъпът до острова. През 200 година отново е отворен за посетители, които могат да се разходят в търсене на призраци из улиците и мините, изоставени преди повече от 40 години.

Гуканджима
ThinkStock/Getty Images

Билиц-Хаилщатен – Германия

Санаториума Билиц-Хаилщатен е построен през 1898 година, но бива преобразуван във военна болница през Първата световна война. През Втората световна болницата е превзета от съветската армия, а до 2000 година мястото е напълно изоставено. Упадъкът на сградите, стоящите от десетилетия болнични легла и медицинско оборудване, създават зловеща атмосфера из коридорите на болницата.

Три от най-страшните места в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Припят, Украйна и Чернобил

След авария и последвал взрив на четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година Припят се превръща призрачен град. Почти 50 000 души са евакуирани само за една нощ от землището на града, а радиационното отравяне е толкова голямо, че около града е създадена 130 километрова буферна зона, която остава и до днес. От отворените учебници и тетрадки в класните стаи - до сервираните маси в ресторантите – всичко остава недокоснато, както в деня на аварията. Макар и със злополучна съдба, Припят се е  превърнал в предупреждение и символ на опасностите от ядрената енергия.

Припят
ThinkStock/Getty Images


Разходка из призрачния град Намие (СНИМКИ)

Най-страховитите места на планетата

Най-зловещите изоставени места в Русия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Най-зловещите места в света

Вижте най-зловещите места в Англия (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук