Дъждът се образува чрез кондензацията на капки в някои видове облаци в атмосферата. Съществуването на дъждове е наблюдавано или предполагано и на други планети, освен на Земята, като там дъждът може да бъде от вещества, различни от водата, като метан, неон, сярна киселина. Вижте някои факти за дъжда, които може би не знаете, в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Регионът с най-малко дъжд

За изненада на мнозина регионът с най-малко дъжд е Антрактика. А най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай, където вали почти непрекъснато.

Дъждът не винаги прави земята мокра

В някои много сухи и горещи места дъждът понякога се изпарява, преди да стигне до земята.

дъжд
ThinkStock/Getty Images


Не всички капки дъжд са съставени от вода

На планети като например Венера дъждът не е от вода, а от сярна киселина и метан.

Седем любопитни факта за дъжда (ВИДЕО)

Защо обичаме аромата на дъжд

Когато капките дъжд достигнат земята, ние усещаме миризмата на прясно разровената пръст. Това е така, защото почвата живеят бактериите, наречени актиномицети, които оставят усещането за този специфичен аромат.

Ето защо дъждът мирише толкова хубаво (ВИДЕО)

Дъждът прави тревата да изглежда по-зелена

Дъждовните капки съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Този азот е като естествена тор за растенията и кара тревата да изглежда по-зелена след валежи.

Шумът на дъжд

Това, което чуваме, докато капките дъжд падат по земята, е вследствие от мехурчета въздух, които трептят под водата.

Градовете, където дъждът никога не спира (ВИДЕО)

Дъжд с цвят

Понякога дъждът има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си.