Дъждът е едно от обичайните явления за повечето хора. Когато има област с ниско налягане, често се очаква да има облаци и дъжд. По света обаче има места, където непрекъснато вали. Ето кои са те:

Моусинрам, Индия

Над този индийски град всяка година се изливат 11 872 литра дъжд на кв.м. Той влиза дори в Книгата на Гинес заради това, че през 1985 г. са паднали общо 26 000 литра на кв.м. Климатът в Моусинрам е субтропичен с мусони. В този град не се живее лесно, но е интересно място за посещение от туристите.

Черапунджи, Индия

Средногодишните валежи са в размер на 11 777 литра дъжд на кв.м. По ирония на съдбата, въпреки че е второто най-влажно място на Земята, жителите на това село се сблъскват с недостиг на вода през зимата, когато дъждът изобщо не пада в продължение на месеци.

По време на влажния сезон, непрекъснатите дъждове заливат района, понякога в продължение на 15-21 дни.

След 10 години климатът ще е като преди 3 милиона години

Тутунендо, Колумбия

Средногодишните валежи са в размер на 11 770 литра дъжд на кв.м. В този район има два дъждовни сезона, така че през цялата година не могат да се оплачат от суша.  Жителите на района са намерили начин да се справят с поройните дъждове. Те си строят къщи с твърди покриви с голям наклон.

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)

Сан-Антонио-де-Ареко, Аржентина

Средногодишните валежи са в размер на 10 450 литра дъжд на кв.м. Това е най-влажното място в Африканския континент. Сухият сезон е само от ноември до март, а останалите месеци са съпътствани  с проливни дъждове. По време на краткия сух сезон туристите могат да гледат костенурките, които идват на брега на брега, за да снасят яйцата си.

дъжд
iStock/Getty Images

Емейшан, Китай

Средногодишните валежи са в размер на 8 169 литра дъжд на кв.м. Планината Емей е най-високата от четирите свещени планини на будизма и получава най-много валежи в Китай. В района се появява феномен, наречен „облаци море“, който привлича двойни облаци, което води до огромни валежи. През 1996 г. тя е призната и за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

дъжд
iStock/Getty Images

И още:

Природни стихии, от които ще ви побият тръпки (СНИМКИ)

Защо небето е синьо? (ВИДЕО)

Последиците от глобалното затопляне в снимки

Най-големите природни бедствия (ВИДЕО/СНИМКИ)

10 неща, които учените не могат да обяснят