/ iStock
Не е тайна, че много хора обичат да се поглезят с чай с лимон или да похапнат рибни ястия с лайм. Диетологът Наталия Круглова разкрива какво е общото между тези цитрусови плодове, както и по какво се различават.

Според Круглова лимонът и лаймът са доста сходни по съдържание на диетични фибри, въглехидрати, витамини и различни вещества. Калоричното съдържание на тези плодове също е почти същото, а основните им разлики са само количеството витамин С и химичния състав на етеричните масла.

„Лимонът има повече витамин С от лайма. Те имат и различни етерични масла, които се съдържат главно в кората. Тези масла имат различна химическа структура, което се отразява на вкуса. Лаймът, за разлика от лимона, има лека горчивина. И двата цитруса съдържат лимонена киселина“, сочи диетологът.

Според Круглова лимонът може да се съхранява до един месец, без да губи вкуса си, но лаймът губи хранителната си стойност само след няколко седмици, въпреки че и двата плода са еднакво търсени при готвене. „Лимонът често се добавя към месни или рибни ястия, както и към зеленчукови салати. А лаймът е добро допълнение към напитките. Но има рецепти, при които сокът от лайм е един от компонентите на дресинга за салата“, заключава тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер